Glas roditelja i učenika je važan!

PROCJENA ONLINE NASTAVE TOKOM PANDEMIJE COVID-19 OD STRANE RODITELJA I UČENIKA U BIH


Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam Izvještaj o rezultatima istraživanja: Procjena online nastave tokom pandemije COVID-19 od strane roditelja i učenika u BiH. Online istraživanje realizovali su COI Step by Step i proMENTE socijalna istraživanja u periodu april – maj 2020. godine na uzorku od blizu 10.000 roditelja i djece.

Prevashodna namjena ovog istraživanja je da doprinese dijalogu vezanom za unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja i omogući da se glas roditelja i djece čuje i uzme u obzir prilikom donošenja odluka i planiranja narednih aktivnosti. Analiza je generička, i ne odnosi se ni na jedno određeno geografsko područje, odnosno kanton/entitet/distrikt unutar BiH.

Nadamo se da će ponuđeni rezultati pomoći svim zainteresiranim donosiocima odluka kako bi, u skladu sa sopstvenim analizama i ciljevima, mogućnostima i kapacitetima, radili na unapređenju trenutnog stanja i spremnije dočekali narednu školsku godinu ali i moguće slične situacije u budućnosti.

Važno je napomenuti da se ovdje radi prvenstveno o analizi perspektive roditelja i djece, dok će se značajan broj sugestija povezan sa samim nastavnim procesom, metodama i pristupima u radu moći pronaći u izvještaju istraživanja rađenog na uzorku nastavnika koji će biti objavljen tokom naredne sedmice.

Na linku provid.ba/onlinenastava možete pronaći interaktivni prikaz rezultata, na kojem je moguće vršiti grafički i tabelarni prikaz podataka, filtrirajući samo one koje želite vidjeti. Filtriranje podataka se obavlja koristeći filtere koji će se nalazi na samome vrhu navedene stranica. Tako možete podatke pregledati po grupi ispitanika (roditelji i učenici) spolu ispitanika, načinu učešća u online nastavi, razredu, administrativnoj jedinici i dr, te je moguće kombinirati i više filtera.

ISTRAŽIVANJE MOŽETE PREUZETI KLIKOM NA OVAJ LINK.